Skip to the content

Great European Anthems

Den danske komponist Peter Erasmus Lange-Müller, udviklede sit eget Sen-Romantiske tonesprog, inspireret af Schumann og Brahms. En stor del af hans produktion omfatter vokalmusik, hvor hans tonesprog præges af melankoli og folkemusikalske klange, arrangeret med få recurser og stor charme, i en stil der kan beskrives som Dansk Art nuveau. In te, Domine, speramus, er en af tre Psalmer op 21. komponeret i 1883, til tekst af B.S. Ingemann. Psalmerne blev uropført i Københavns domkirke af Det Kgl. Operakor, Påskedag den 25. marts 1883.

John Hiltons udsættelse af bønnen "Lord, for thy tender mercy´s sake", er et smukt eksempel på de Engelske Tudor Anthems, musik komponeret i det 16. århundrede og i den første fjerdedel af det 17. århundrede, af og til beskrevet som værende den engelske kirkemusiks guldalder.

Benjamin Britten betragtes som værende den førende britiske komponist fra det 20 århundrede, hvor hans operaer og vokalmusikken står i centrum af hans produktion. Festival Te Deum for kor, sopran solo og orgel, er komponeret i 1945, for at markere 100 året for St. Mark´s Church i Swindon. Værket indledes med en unison koral melodi, akkompagneret af en rytmisk selvstændig orgelstemme. Værkets midterdel er en sprudlende energisk dansant rytmisk krævende sats, og denne munder ud i den meditative slutdel, indeholdende en pragtfuld sopran solo.

Ralph Vaughan Williams var sin tids største engelske komponist. Påvirket af engelsk folkemusik, der var et centralt element i udviklingen af han tonesprog, han samlede mere en 800 folkesange fra hele England, udviklede han en levende, fortællende og meget personlig stil. Men mange andre faktorer påvirkede ham, han skrev " En musiker der ønsker at sige noget der er værd at beskæftige sig med, må først og fremmest udtrykke sin egen personlighed". "O taste and see" blev komponeret til, og sunget ved kroningen af Dronning Elizabeth II i 1952.

Samuel Sebastian Wesley var Engelsk komponist og organist. Som søn af komponisten Samuel Wesley, fik han navnet Sebastian efter faderes store forbillede J.S. Bach. Han sang som dreng i koret ved Chapel Royal, og blev selv organist ved Hereford Cathedral og senere ved Exeter Cathedral, Winchester Cathedral og Glouster Cathedral. Hans produktion omfatter stort set kun værker skrevet til brug i Church of England, heriblandt ca. 30 Anthems. "Thou wilt keep him in perfect peace" og "Wash me thoroughly" stammer fra 12 Anthems udgivet i 1853. "Blessed be the God and Father" blev komponeret til opførelse Påskedag 1835 i Hereford Cathedral.

Denne indspilning præsenterer to fornemme udsættelser af Magnificat og Nunc Dimittis, der er faste bestanddele i liturgien for den Anglikanske Evensong. Magnificat er teksten til den lovsang Jomfru Maria udbrød, da hun blev gjort bekendt med, at hun skulle blive Jesu moder, at det var gennem hende Gud skulle komme til verden. I Nunc Dimittis, Simeons sang udtrykker den retskafne Simeon sin anerkendelse af at Jesus-barnet er Messias, der var ventet af jøderne, født på jorden for at frelse hele verden.


Den store Irske komponist Charle Villiers Stanford har bidraget med et stort antal fremragende Anthems til den Anglikanske kor tradition. Magnificat og Nunc Dimittis i B-dur komponeret i 1879, var Stanfords gennembrudsværk, og står stadig som en af hans mest betagende kompositioner.

Gabriel Fauré studerede hos blandt andet Camille Saint-Saëns. Han virkede bl.a. som organist ved Église de la Madeleine i Paris. Blandt hans værker er det mest centrale hans Requiem, Op 48, komponeret under refleksion over hans forældres død. Faurés følelser kommer i særdeleshed til udtryk i den smukke sopransolo Pie Jesu, her fremført som den originalt blev det, af en drengesopran.

Sir Charles Hubert Hastings Parry var Director of the Royal College of Music fra 1884, og I 1900 blev han Professor ved University of Oxford. Parry spillede som ung orgel, men virkede aldrig professionelt som organist, dog skrev han megen musik til den Anglikanske kor tradition. Hans smukke hymne, "Dear Lord and Father of mankind" er er skrevet til tekst af den Amerikanske forfatter John Greenleaf Whittier (1807-92).

Henry Purcell er måske Englands største komponist, der komponerede værker hvori han kombinerede elementer af Fransk og Italiensk barok, med de traditionelle engelske musikalske former. Purcell nød stor respekt i sin samtid, og beklædte vigtige poster som bl.a. organist i Chapel Royal, og tjente under flere engelske regenter. Blandt hans fremragende kirkemusikalske værker finder vi "How long, Great God" fra 1688, skrevet til en tekst af John Norris.

Sir George Dyson var endnu en engelsk komponist og organist, der komponerede til det Anglikanske repertoire. Han studerede i Italien og Tyskland, og virkede som professor og fra 1937 Director ved Royal College of Music.

Kommende koncerter

Thisted Kirkes Drenge-Mandskor medvirker hvert år ved et stort antal koncerter over hele landet. Koncerterne spænder fra korets egne koncerter til opførelse af en række større værker i samarbejde med bl.a. Aalborg Symfoniorkester. Derudover tager koret ofte på udlandsturné.